Werken in W&S: een vloek of een zegen?

Werken in W&S, werving & selectie, rekrutering & selectie, aanwervingen, vacatures invullen…. of hoe je het ook noemt.

Als het gaat over “werken in W&S”, zie ik regelmatig HR collega’s rondom mij fronsen en krijg ik vaak de vraag of ik dat nu echt graag doe: dat selectiewerk?

Laat 1 ding duidelijk zijn: JA: voor mij is en blijft het een zegen om regelmatig aan de slag te zijn in werving & selectie opdrachten!

En tegelijk: NEEN: ik doe niet meer alles even graag binnen het grote werkveld van W&S.

Een woordje uitleg?

Op LinkedIn is het een veel voorkomend onderwerp in HR middens, ik lees regelmatig kritische posts over en van recruiters: wat ze wel of niet goed doen, hoe je als kandidaat wel of niet benaderd wil worden,…

Tegelijk is net dat soort opdrachten, namelijk werving & selectie,  er 1 waarvoor ik (en vele anderen met mij) heel veel gebeld en gevraagd wordt.

Want aanwervingen evolueerden meer en meer tot een cruciaal proces in het functioneren van een bedrijf. Er is een grote spanning op de arbeidsmarkt, in veel beroepen is er een structureel tekort aan gepaste kandidaten. Het is dus belangrijker geworden om net in het aanwervingsproces snelheid en kwaliteit voorop te stellen.

In de ruim 20 jaar dat ik nu werk, ben ik vanaf dag één tot vandaag altijd een stuk van mijn werkweek bezig geweest met aanwervingen: ik heb dus al heel wat gezien en gehoord en heb al wel wat watertjes doorzwommen qua kandidaten en functies!

Ik kan dus, ook vanuit mijn lange ervaring, intussen heel makkelijk een lijstje maken van wat ik binnen W&S wel of niet graag doe en ook waarom… maar in deze blog wil ik vooral meegeven waarom ik nog elke keer opnieuw zoveel plezier en energie krijg van het bezig zijn met W&S.

De directe aanleiding voor mij om deze post te schrijven, ligt intussen een tijdje achter me: ik was bij Indaver, mijn eerste werkgever waar ik intussen alweer een dikke 10 jaar weg ben.

Ik liep daar een aantal ex-collega’s tegen het lijf die ik doorheen de jaren aangeworven heb voor Indaver. Een aantal van hen vertelden me hoe tevreden ze nog steeds zijn met hun job- en werkgeverskeuze en ze straalden ook echt.

Zij maakten me attent op het feit dat ik destijds de eerste persoon was die ze vanuit Indaver zagen. Ze vertelden me ook hoe belangrijk dat eerste contact geweest was om later in het proces een keuze te maken om bij Indaver te komen werken.

Toen wist ik het weer: net dat is voor mij één van de redenen waarom ik zo graag mensen interview en selecteer:

  • een uithangbord kunnen zijn voor de werkgever voor wie ik selecteer,
  • het zoeken naar de goeie match tussen mensen en organisaties,
  • op een respectvolle manier in gesprek gaan met kandidaten,
  • een relatie opbouwen met externe partners die mee kandidaten zoeken,
  • kortom een onderdeel of radertje zijn in dat proces.
  • Daarvan krijg ik energie!

Ongetwijfeld heb ik hier en daar ook wel eens een steek laten vallen: heb ik niet altijd even snel gereageerd op kandidaturen, heb ik kandidaten teleurgesteld,… maar met de hand op het hart kan ik echt wel zeggen dat ik met de meeste kandidaten een snel en respectvol selectieproces heb doorlopen, al dan niet met die nieuwe job tot resultaat!

En in een tijd van schaarste en spanning op de arbeidsmarkt, word ik blij als ik een kandidaat kan begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor zijn/haar loopbaan en een werkgever kan helpen bij het invullen van zijn vacatures!

Om af te sluiten: dankjewel aan mijn ex-werkgevers en ook aan mijn klanten om me deel te laten uitmaken van het boeiende W&S proces en (misschien nog meer) een dikke dankjewel aan al die kandidaten die ik doorheen de jaren al mocht interviewen!

Op zoek naar een HR freelancer om jouw uithangbordje te zijn in aanwervingen?

Bel (0477/662061) of mail (kim@diamondcoachinghr.be) me en we praten verder!