Diamondcoaching&HR-Kim Peeters-werken in een familiebedrijf

Weet je het even niet meer?

Ligt je toekomst in het familiebedrijf?

Of heeft de tand des tijds je op andere gedachten gebracht?

Het valt me elke keer opnieuw op hoe verschillend levensverhalen zijn, ook al bestaan ze uit dezelfde gebeurtenissen.
Het valt me op hoe die levensverhalen anders beleefd worden, ook al behoren de mensen tot hetzelfde gezin.

Het is dus niet totaal onbegrijpelijk dat jij, als zoon of dochter van, overtuigd bent dat jouw  toekomst in zekere zin reeds bepaald is, doordat je geboren bent in een ondernemersgezin met een familiezaak van 1 of zelfs meer generaties.

Twijfel hierrond kan je behoorlijk aan het wankelen brengen.

Keuzes die voor je liggen, beslissingen die moeten gemaakt worden, zijn niet altijd eenvoudig te maken. En al zeker niet alleen.

Mijn tips die ik kan meegeven:

 1. Blijf er niet mee zitten. In je hoofd kan deze twijfel vergroten, of is het een kwestie van uitstellen. Ooit zal je er toch mee geconfronteerd worden.
 2. Durf beslissingsmomenten vast te grijpen. Maak er tijd voor. Bespreek dit moment, zonder de oplossing te moeten geven. Bespreek dat je het de moeite waard vindt om grondig na te denken over jouw professionele en persoonlijke toekomst. Niet alleen zelf, maar ook met de mensen die ondertussen deel uitmaken van jouw (nieuwe) inner circle.
 3. Zoek iemand die hierin gespecialiseerd is om je te ondersteunen. Een coach die
  • Echt luistert naar jouw twijfels en vragen.
  • Jou kritische vragen kan terugstellen.
  • Oprecht nieuwsgierig blijft naar wat je echt drijft en je echt motiveert.
  • Je uitdaagt op wat de consequenties van je keuzes zullen zijn.
 4. Kijk verder dan vandaag. Dwing jezelf om keuzes te maken die lange termijn meegaan. ‘Wanneer ik 90 jaar ben, en mijn kinderen volwassen, kan ik met een goed gevoel terugkijken en ben ik tevreden met de keuzes die ik toen gemaakt heb. Ze passen perfect bij het plaatje dat ik met mijn gezin wil zijn.’
 5. Krijg je horizon breed en helder. Een coach zal je helpen deze horizon helder te krijgen, en breder te trekken, door je vragen te stellen die je zelf niet had kunnen bedenken.
 6. Neem je tijd. Dit is geen ‘quick fix’ of knoop die op 1 avond kan worden doorgehakt.
 7. Begin bij het begin. Het aantal aandelen dat je wil overkopen/overnemen is niet de eerste vraag die moet beantwoord worden.
 8. Wees dankbaar. Door het feit dat je wieg stond in een gezin dat van wanten weet, heb je dingen gezien en geleerd die je een mooie kijk geven op het familiebedrijf en alles wat erbij hoort. Wees dankbaar voor wat reeds achter je lag, zonder te weten wat voor je ligt. Een familiebedrijf is een kans, een geschenk. Geen verplichting en al zeker geen verworven recht.
 9. Verruim je netwerk, leg je oor te luisteren. Er zijn jou reeds vele ‘kinderen van familiebedrijven’ voor gegaan. Zo zijn er overnemers, nestverlaters, samenwerkers,… die jou kunnen vertellen hoe het voor hen is gegaan.

Ik ben er helemaal van overtuigd dat een goede partner vinden die je in deze weg kan bijstaan, op vele vlakken meerwaarde heeft.

Richtlijnen die aan bod komen:

Ook al werk ik op maat en heb ik geen standaardtraject klaarliggen in mijn schuif waarmee ik iedereen inzichten kan helpen vinden, komen volgende grote lijnen in bijna elk traject aan bod:

 1. We staan stil bij wat al achter je ligt: welk leven heb je al geleid, welke keuzes heb je al gemaakt en wat waren in jouw leven al je hoogtepunten en ook je dieptepunten?
 2. Daaruit haal ik samen met jou wat jouw talenten zijn, waar je energie van krijgt, welke hulpbronnen je inzet als het moeilijk gaat,… kortom we blikken samen bewust terug.
 3. Daarna kijken we naar de toekomst:
 • wie wil je zijn, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak?
 • waaraan wil jij je tijd en energie besteden?
 • wat doe je echt graag en waar krijg je dus ook energie van?
 • welke kennis zit al in je “rugzak” en welke kennis wil je nog vergaren?
 • welke keuzes wil jij maken?

Ik merk dat het kennen van deze antwoorden en het weten waar jouw “heldere horizon” ligt, helpt in het maken van een doordacht en duurzame keuze om in het familiebedrijf in te stappen, er in te blijven of het nest te verlaten.

Voor Atlas and Arrows mocht ik reeds enkele ‘next generation’ – familieleden begeleiden hun horizon helder te krijgen.

Ben je getriggerd? Ben je klaar om iets in gang te zetten?

Kan ik iets betekenen voor jou?

Ik hoop het van harte! Neem gerust contact.

Bel (0477/662061) of mail (kim@diamondcoachinghr.be) me gerust en we kijken of ik verder kan helpen!