Helpen groeien! of wat coaching voor mij betekent...

Net zoals ik bij het plantje op de foto veel geduld had om het te laten groeien… (verschillende weken een pot zand water gegeven en toch blijven hopen en geloven dat er een plantje zou komen, en yesss, plots was het daar!), zo help ik ook coachees om te groeien,
bij de ene gaat het snel,
bij de andere is er meer geduld nodig,
en dat kan, dat is ok,
elke keer kijk ik samen met mijn coachee wat er nodig is en waar hij of zij naartoe wil.
Elk op zijn tempo en elk ook zo ver als hij of zij dat wil,
want soms zie ik meer groeimogelijkheden dan dat de coachee nu wil of kan benutten.
Het mooie van een coachingsproces is ook dat het blijft doorwerken, tussen gesprekken in en zelfs na een afsluitend gesprek ook nog.
En net daarvan word ik écht blij, dat ik tijd kan nemen en geduld mag hebben, iets wat nog niet in elke bedrijfscontext gewaardeerd wordt, dat geduld en tijd durven nemen, hoewel ik al vaak heb gezien dat het helpt!
Het is nog maar kort geleden dat ik een coachee kon zeggen dat ik zijn plan, om verandering in zijn loopbaan én ook in zijn stressniveau te brengen, nu écht geloof.
Twee weken geleden bracht hij me hetzelfde plan maar was hij nog niet ver genoeg in zijn proces, eigen overtuiging dat het kon werken en dat het hem zou brengen wat hij zoekt. En toen heb ik hem ook gezegd dat ik hem niet geloofde en dat het niet zou werken, waarop hij 180° draaide… ik was dus erg benieuwd wat er zou gebeuren…
De afgelopen 2 weken konden dan ook geen verandering brengen.
En vanmorgen?
Vanmorgen zat het klaar, het “oude” plan… maar nu veel sterker en duidelijker, omdat de “waarom” veel duidelijker was en de bereidheid om écht in actie te komen, er nu wel is!
En ik als coach? Ik stelde vragen, daagde hem uit, confronteerde hem met wat er wel en niet klopte in zijn verhaal, en bracht hem verder bij zijn eigen “waarom”.
Ik duim nu dat hij stappen verder zet in zijn eigen pad en plan… Binnen 2 weken zie ik hem terug, ik kijk er naar uit en ben benieuwd!