Helpen groeien! of wat coaching voor mij betekent...

Coaching: Net zoals ik bij de orchidee op de foto veel geduld had om ze opnieuw te laten bloeien… (verschillende weken, misschien zelfs maanden, regenwater gegeven en blijven hopen en geloven dat er nieuwe bloemen zouden komen, en yesss, plots waren ze daar!): zo help ik ook coachees om te groeien.

Bij de ene gaat het snel,
bij de andere is er meer geduld nodig,
en dat kan, dat is helemaal ok,
elke keer kijk ik samen met mijn coachee wat er nodig is en waar hij of zij naartoe wil.

Elk op zijn tempo en elk ook zo ver als hij of zij dat wil,
want soms zie ik meer groeimogelijkheden dan dat de coachee nu wil of kan benutten.

Het mooie van een coachingsproces is ook dat het blijft doorwerken, tussen gesprekken in en zelfs na een afsluitend gesprek ook nog.

En net daarvan word ik écht blij, dat ik tijd kan nemen en geduld mag hebben, iets wat nog niet in elke bedrijfscontext gewaardeerd wordt, dat geduld en tijd durven nemen, hoewel ik al vaak heb gezien dat het helpt!

Het is nog maar kort geleden dat ik een coachee kon zeggen dat ik zijn plan, om verandering in zijn loopbaan én ook in zijn stressniveau te brengen, dan pas écht kon geloven.

Twee weken eerder bracht hij me hetzelfde plan (plan A) maar was hij nog niet ver genoeg in zijn proces en eigen overtuiging dat het kon werken en dat het hem echt zou brengen wat hij zocht.

Wat ik hem ook gezegd heb: namelijk dat ik hem nog niet geloofde en dat het nog niet zou werken, waarop hij 180° draaide en heel zijn plan zomaar omgooide naar een plan B… ik was dus erg benieuwd wat er zou gebeuren…
De volgende 2 weken kon plan B dan ook geen verandering brengen.

En in onze volgende gesprek, 2 weken later?

Toen zat het écht klaar, het “oude” plan, plan A… maar nu veel sterker en duidelijker, omdat de “waarom” veel duidelijker was en de bereidheid om écht in actie te komen, er dan wel was!

En wat deed ik als coach?

Ik stelde vragen, daagde hem uit, confronteerde hem met wat er wel en niet klopte in zijn verhaal, en bracht hem verder bij zijn eigen “waarom”.

Nadien mocht ik van hem een bericht ontvangen dat plan A hem opleverde wat hij zocht: minder stress en meer rust.

Ondersteund door zijn “waarom”!

Want als je weet waarom, dan zijn je keuzes sterker!

Ook nood aan wat hulp om te kunnen groeien?

Bel of mail me dan snel zodat we samen jouw coachingstraject kunnen starten en jouw keuzes sterker kunnen maken!